De Nederlandse Energieagenda vertaalt de internationale ambities uit het Klimaatakkoord van Parijs naar transitiepaden en geeft aan dat moet worden ingezet op vergaande reductie van warmtevraag door energiebesparing en het stimuleren en inpassen van CO2-arm opgewekte energie. Er ligt hiermee een grote uitdaging om in de gebouwde omgeving het gebruik van aardgas zo veel mogelijk te reduceren. Bij nieuwbouw is er sinds 2018 regelgeving welke het gebruik van aardgas uitsluit, de energietransitie betreft dus vooral de bestaande woningbouw. Burgers zullen niet langer kunnen koken op gas, of hun huis en tapwater verwarmen door middel van een cv-ketel.
De verhouding tussen besparingsmaatregelen en invulling van de resterende warmtevraag kan regionaal verschillen. Het type en de leeftijd van de bebouwing speelt een rol, evenals de nabijheid van duurzame (rest-) warmtebronnen. Op provinciaal en gemeentelijk niveau wordt er gewerkt aan de energietransitie. Er zijn vrijwel overal transitie- en warmtevisies en energieplannen in ontwikkeling.
BureauHBC voorziet particuliere en zakelijke klanten graag van onafhankelijk energieadvies in de breedste zin van het woord. Laagdrempelig advies over een energielabel, energiebesparing in uw bestaande woning, warmtepomptechniek of een passende set zonnepanelen, tot hoogwaardig advies voor energieneutrale nieuwbouw, BENG, passiefhuis en nul op de meter (NOM-woning).
Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust eens contact met ons op.